Ce poate fi mai mirific?

Trăim vremuri bune, spionarea angajaților pe internet de către șefi , a devenit legală și morală!

Printr-o decizie CEDO în cazul BARBULESCU BOGDAN c/a ROMÂNIA, s-a statuat fără drept de echivoc faptul că angajatorii își pot spiona angajații pe internet, în intervalul programului de lucru. La prima vedere, chiar și eu am spus că este normal ca în timpul programului de lucru angajatul să fi e monitorizat întrucât este plătit să facă ceea ce are nevoie compania angajatoare (în limitele legii) ci nu ceea ce vrea el. Ei bine, la o analiză mai atentă cum stăm de fapt? Până unde merge interesul legitim al celui care mă platește de a-și proteja investiția – adică timpul ce mi-l cumpără – plătindu-mi un preț si anume salariul, și de unde începe abuzul, imixtiunea în viața privată, violarea corespondenței și posibil – de ce nu – de la caz la caz șantajul și silnicia de orice fel.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului zice că „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege și constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor și a libertăţilor altora“.

Pe de altă parte, vine Curtea Europeană a Drepturilor Omului și spune că nu s-a facut nici un abuz prin monitorizarea corepondenței personale în timpul programului de serviciu. Eu zic că suntem într-o situație ingrată și înclin să dau dreptate petentului și anume lui Bogdan Barbulescu. Situația creată prin această decizie CEDO este FOARTE PERICULOASă, întrucât deschide calea companiilor și aici nu mă refer la SC „TREI SCAIEȚI” SRL, ci mă refer la marile companii și marile multinaționale transcontinentale – sau mari companii românești, de a ne pune „telecomanda“. Acestea oricum tratează angajații ca pe sclavi – întrebați orice corporatist, îi stoarce ca pe lămâi, sunt instituții cu structuri și circuite decizionale aproape militarizate și în ale căror departamente de control intern și personal lucrează foști polițiști și foști angajați ai diverselor servicii secrete sau ale diverselor departamente din armată. De ce oare? Păi dă-le acestor particulari – prin precedent juridic European – puterea de a te spiona LEGAL! Au, m-a înțepat inima!

Veți spune „păi doar în timpul orelor de serviciu, ca să nu freci mârtanu’ și să-ți faci treaba“. De acord, dar dacă CEDO le dă dreptul ca în cele 8 ore să-mi monitorizeze SKYPE, MESS, WATS UP, FACEBOOK etc., ei cum o fac fără parolă? Se creează un precedent periculos? Eu zic: FOARTE PERICULOS! Păi dacă mă „trezesc” că ei îmi știu parolele? Nu-i pot acuza și vor zice „Prietene, CEDO ne lasă 8 ore.” Păi să-i cred pe cuvânt că doar 8 ore? Cititorule, lasă-mă o săptămâna și-ți aduc 3 puștani, între 13 și 17 ani, care-ți pot sparge parolele de mail, google, Skype, în 30 de minute. Ei?

Te simți în siguranță? Dar nici nu trebuie să le spargă, ca să nu fi e discuții, în scurt timp ne vor obliga să le predăm la semnarea contractului de muncă, sub motivația că monitorizarea se face doar în intervalul orelor de serviciu. Pe bune? O să-i credeți pe cuvânt? Și dacă au parolele și-mi activează aceste servicii electronice: nu numai că îmi monitorizează discuțiile private, toți avem SMARTPHONE, deci, chiar vor ști – șefii tăi – și pe unde umbli, cu cine te întâlnești, cum
îți place cafeaua, cum geme prietena ta… Deci, cum cântă Andra? Cum cântă? Așa, „va fi biiiine!“

Eram speriați de BIG BROTHER, că ne va monitoriza SRI, DGIPI, doi și-un sfert, mai știu eu ce „șase fără zece”, ei uite că ne-a rezolvat CEDO problema, ca să stăm liniștiți, ne monitorizează SFÂNTUL ANGAJATOR. Adică de data asta chiar se crează premisele pentru o monitorizare TOTALĂ! În rest numai de bine!

Bogdan Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *