Ai un leu?

Despre corupție și despre corupți. În timp ce unii sunt fermi și vor să o combată, să îi vadă pe cei care bagă mâna adânc la banul public pe la judecată, alții, mulți încă, susțin corupția. Ei zic că ce dacă a furat stânga sau dreapta, că au și făcut ceva. Că merge și așa. Așa este, merge și așa.
Așa este, merge și așa.

Eram în Piața Tractorul zilele trecute. Trist afară, trist în piață. Mi-a atras atenția un cuplu de pensionari. Bătrâni, obosiți și ponosiți. Dar curați. Demn de curați. Discutau cu vânzătoarea de la tarabă. Altă bătrânică cu broboadă. Avea o atitudine de femeie de la țară care a văzut multe.
Discutau despre pensii. Broboada avea 300 de lei. Noroc cu pământul și cu vânzarea de legume. Perechea nu a spus ce pensie primeau. Dar fraza aia pe care am auzit-o în timp ce asteptau să cântăreacă 4(patru!) cartofi mi-a rămas în minte. Mă zgârie și acum pe creier! Au spus: „Poate murim. Dar nu știm cum să murim. Dacă luăm medicamente murim de foame, dacă luăm mâncare murim de boală. Oricum murim“!  Au plătit cei patru cartofi, dar au primit și un morcov și înca ceva legume. Le-a oferit femeia cu broboadă. Fără superioritate, cu înțelegerea celui care a răbdat multe. Aș fi plâns, dar nu-mi permit. M-am uitat în jos și m-am gândit la cei care spun că merge și așa, cu furatul. M-am gândit la părinții lor. Spuneți voi înțelegătorilor că dacă se face câte ceva și pentru voi se poate admite și o mică ciordeală? Voi, oameni care mergeți la un revelion plătit de partide, v-ați întrebat din ce bani sunt plătite mesele acelea? V-ați întrebat de unde au politicienii pe care îi susțineți toate mașinile alea frumoase?
Casele, vilele? Din salariul de primar sau din salariul de parlamentar? Nu contează, merge și așa. Ei galbeni de grași și de trai bun. Voi, galbeni de boală și de necazuri. Galbeni cum place la popă…

Când veți fi bătrâni și bolnavi, părăsiți de copiii voștri care au plecat după un trai mai bun, cum veți muri? De foame sau de boală? Pentru că peste zece ani femeia cu broboadă va muri și ea, iar la supermarket nu veți găsi compasiune. Ești bun și iertător, iartă-i că au furat. Dar tu nu poți lua o pâine dacă nu ai un
leu. Nu faci cald în casă dacă nu ai bani de gaz. Și dormi pe stradă dacă îți pierzi casa. Iartă și votează-i mai departe. Iar când vine ziua să mori în singurătate să alegi bine: de foame sau de boală, acasă sau pe stradă. Iar eu nu voi gândi niciodată așa. Pentru că vreau să-mi văd copii crescând frumos, pentru că vreau să îmbătrânesc frumos. Pentru că nu vreau să ajug să-mi cumpăr patru cartofi mici și medicamente. Iar când va veni și rândul meu spre moarte voi muri liniștit.
Pentru că nu am tăcut, pentru cu nu am acceptat ca politicianul corupt să ia din banii mei nici un leu. Niciodată!

Alexandru PETRESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *