Colegi la Prima Școală Românească

Pentru că Brașovul nu este doar Biserica Neagră, Turnurile Cetății, Poarta Ecaterinei sau Piața Sfatului.
Pentru că Brașovul a fost încă de la nașterea sa, placa turnantă a comerțului, a civilizației și a multiculturalității, vom începe un proiect de suflet, un proiect pentru cei care vorbesc aceeași limbă. Limba Diaconului Coresi, limba noastră, indiferent de accente, indiferent de regionalisme: Limba Română!

Brașovul a fost o oază de cultură și identitate în inima unui imperiu, cu sprijinul Domnitorilor munteni și moldoveni. Un proiect care vine să salute de data aceasta cu tricolorul la vedere șaguniștii care se salutau cu șapca întoarsă și pe cei care purtau cusut sub șerparul de piele același tricolor și care vorbeau aceeași limbă.
Peste veacuri, la Prima Școală Românească s-au tipărit și s-au strâns valoroase exemplare de carte, un fond unic azi în Europa. Peste 6.000 de exemplare, în marea lor majoritate în limba română cu grafie chirilică, în limbile slavă, greacă, latină și gotică-germană.

Tot aici se află primul manual școlar – Omiliarul, prima carte slavă din lume(Cracovia 1491), prima Biblie a rușilor (Ostrog 1581), Cronica Transilvaniei editată la Nurenberg(1603), Istoria Daciei în limba greacă și multe alte exemplare unice. Azi, Complexul Muzeal de la Prima Școală Romănească este pus în fața unei situații grave.

Clădirea datând de la 1731, care adăpostește patrimoniul de carte veche cedează.

Securitatea și conservarea acestui inestimabil fond de carte (6.000 de cărți vechi și 30.000 de documente) trebuie sprijinită. Nu prin spoieli ale zidurilor, nu prin periodice și anemice sponsorizări. Pentru că vorbim Limba Română și pentru că istoria ne obligă, noi am inițiat proiectul „Colegi la Prima Școală Românească“, proiect care are ca scop salvarea și prezervarea acestui imens patrimoniu. Prin aducerea sub un singur și generos steag, provocăm pe toți cei care simt și vorbesc românește să se așeze în banca școlii, a Primei Școli Românești. Pentru că ora de dirigenție începe și catalogul se strigă. Nu doar periodic, ci permanent! Zi de zi! Oră de oră!
Puteți susține prin donații în contul: Fundația Prima Școală Românească, RO34BRDE080SV05848350800

Cătălin LEONTE

Leave a Reply

Your email address will not be published.