Coliban si primaria lui tas’u (II), sau lungul drum al traumei administrative 

După cum v-am promis, am revenit in aceasta dimineață pentru a vă lămuri despre giumbușlucurile  juridico-adminsatrative de pudel obraznic ale buclucașului nostru primar. Doctrina USR din cate am inteles eu si noi, cetatenii, se bazează pe progresul societatii, pe evolutia societății cu tot ceea ce presupune aceasta, inclusiv evoluția institutiilor statului a autoritatilor a procedurilor și protocoalelor de lucru si după cum chiar progresiștii promiteau una din componentele evoluției fiind transparența decizională si a modului de lucru. Frumos ar fi fost chiar asa sa fie, dar de unde?

Cu totii cunoaștem stilul de lucru mai mult decat autoritar si mai ales închis secretos și tenebros al fostei administrații condusă de George Scripcaru. 

După cum promitea micul Gavroche (adica Allen Coliban) in campania electorala, acuma ar fi trebuit sa avem o administrație bazata pe transparenta si în respectul legii. Lucrurile – din pacate – nu stau asa. Suntem departe de o stare de lucru a normalității si a transparenței.

As putea acuma sa fac un material juridic absolut “tehnicizat”, bazat pe articolele de lege si proceduri jurisice civile și de contencios si pe trimiteri la doctrina( fiind de profesie jurist) dar îmi este teamă că s-ar pierde esența lucrurilor întrucat nu toti suntem juriști sau arhitecti sau jurnaliști. Spun ca s-ar pierde esenta lucrurilor si anume aceasta fiind că actuala administratie este cufundată în beznă, minciuna, viclenie si un netarmurit tupeu, sunt prezente parcă mai mult ca înainte si în nici un caz nu este afectată de progres, de evolutie, eu în naivitatea mea crezand ca progresul este congruent oarecum cu evoluția si cu o stare de bine, cu o iluminare cumva…

Si mai ales, expunerea  vreau sa fie pe intelesul tuturor. 

O anume societate comercială, în anul 2019, a solicitat si a obtinut un certificat de urbanism pentru un ansamblu de locuințe in zona Calea Vacilor, cartierul Schei – Brașov. Problema era atunci că certificatul de urbanism eliberat de Primăria Brașov nu avea nici o legatura cu relitatea si nici o utilitate practică îngreunând și făcând imposibilă realizarea proiectului, care de altfel nu ar fi încalcat în nici un fel PUZ-ul existent.

Ca un scurt intermezzo – pentru a intelege contextul de azi – Interesant este că la o dată anterioara, domnul Allen Coliban, senator la acea vreme s-a opus compulsiv și aproape isteric realizarii unui proiect de locuinte si turism, în aceeasi zona, motivand ca vrea un Schei “verde”, dar fara să-l deranjeze în nici un fel un alt proiect in vecinatatea acestuia care prevede blocuri cu 11 etaje si fără sa-l deranjeze in nici un fel violul, raptul comis împotriva unui deal care a fost efectiv taiat, făcut bucăți, tot in apropierea zonei respective. De ce era atat de afectat din punct de vedere ecologic domnul Coliban de proiectul de pe Calea Vacii si in acelasi timp, tot din punct de vedere ecologic, nu l-a interesat de loc natura  aflată cu 1000 de metri mai la deal? Efectiv l-a durut în șpiț sau în mătura de la curling! Poate pentru ca nu este vorba despre natura ci despre niște interese…

Bineinteles ca societatea comercială beneficiară a început calvarul drumului în istanta, un adevărat “Drumul Oaselor” în societatea românească de astăzi. 

Într-un final după mai multe lupte în instanță dezvoltatorul a obtinut obligația pentru Primăria Brașov ca aceasta sa modifice conditiile din certificatul de urbanism. În sensul solicitat de către respectiva societate comerciala, sens care este și în litera legii și al utilității sociale. A se vedea hotararile : 502/2020 si 2175/2020 din dosarul 29860/3/2019 ale Curtii de Apek București precum si sentinta 1358/2020 din dosarul 606/3/2020 a Tribunalului București

Între timp lucrurile s-au schimbat la Brașov si a venit la conducerea primariei, Allen Coliban micul activist verde – compulsiv, care refuza pur si simplu sa respecte trei hotărâri judecătorești, opunându-se efectiv unor titluri executorii, mintind, denaturand incercand chiar sa minta pana si instanța de judecată.

Ne punem intrebarea firească, de ce s-a opus atunci? De ce se opune acum? Si de ce la un mod atat de brutal, fiind oarecum la un pas de sfidarea instantei de judecata prin nesocotirea sentintei si aproape sub incidenta falsului in declarații. De ce atunci? De ce si acum? Care este interesul domnule primar? In nici un caz cel ecologic căci monștrii de 11 etaje, care erau sa răsară la 1000 de metrii mai la deal, nu v-au deranjat niciodata? 

De ce? 

Bineinteles, în disperare de cauză, dezvoltatorul a mers mai departe pe calea instantei, obtinand obligarea in mod direct a primarului sa respecte sentintele instantelor precum si  sanctionarea aceatuia cu o amenda de 20 % din salariul minim pe zi si o penalitate de 1000 de lei pe zi pana la momentul in care se va elibera un certificat de urbanism in confirmitate cu legea si cu nevoiile zonale de utilitate publica. Eate vorba de sentinta emisa la data de 01-07-2021, din dosarul nr 15600/3/2021 a Tribunalului București.

Acestea fiind spuse, domnule primar Allen Coliban cu studiile ne-ati mințit, parcările le-ati făcut varză si pierdeți procesele, pe RIAL v-ati repezit ca niste lupi hamesiti, parcurile sunt pline de oameni ai strazii și rahați pe sub tufișuri, nu respectați hotărârile instantelor de judecată, în concluzie, domnule primar Allen Coliban, când vă apucati sa administrati orașul?

Bogdan Gabriel 

Leave a Reply

Your email address will not be published.