Ziua Franței, sărbătorită la Braşov

Îmi spune şi mie cineva, câte oraşe din Franța au sărbătorit ziua României? Îmi spune si mie cate primării din Franța au dat din coadă de ziua Romaniei? Cred că nici una.

Sigla Braşov de pe Tâmpa va fi luminată în culorile Franței… este o dovadă de iubire si apreciere, nu neg.

Cu această ocazie, vicepreşedintele Consiliului Judetean Brasov, a făcut o declarație de dragoste mai mult decât patetică, ceva de genul că, parafrazez: suntem, am fost,  vom fi francofoni.

Pe lângă faptul ca iubirile şi amoarele domnului vice nu ne interesează câtuşi de puțin – nici chiar cele geopolitice – afirmația dumnealui este absolut aiuristică si fără nici o legătură cu realitatea. Noi nu suntem francofoni.

Francofone sunt națiunile care au fost cucerite de Franța şi în care se vorbeşte limba franceză oficial sau elemente lingvistice franțuzeşti, de vocabular francez se intercalează cu limba maternă a populaţiei şi au dat naştere, practic, unei noi limbi de circulație locală. Acest lucru se întâmplă în zona Africii. Dialectele triburilor locale ale teritoriului administrativ cucerit militar de Franța s-au amestecat cu franceza si au dat naştere unui avorton care este limba francofonă. Un alt fenomen al francofoniei, o altă fațetă este întâlnită în Belgia, Elveția, Canada.

Limba română nu este o limbă francofonă. Limba româna ca şi limba franceză sunt limbi înrudite întrucât au multe elemente de latinitate, dar limba română nu este francofonă şi poporul român nu este francofon.

Francofoni sunt cei care au fost supuşi ai Franței … acuma, fiecare cum se smite şi cum ştie că îi este locul!

Bogdan Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published.