RUSIA, UCRAINA ȘI AFGANISTAN

În contextul retragerii aproape haotice a americanilor din Afganistan, Rusia devine răutăcioasă ca o vedetă de operetă, acidă la adresa occidentului și a Ucrainei, ca o soprană alintată. Putem spune că rușilor, le-a venit apă pe Nipru. De ce pe Nipru? Simplu : pentru că Nipru trece și prin Ucraina. Și ca și cum nu ar fi suficientă înfrângerea americanilor, mai vine și aliatul lor principal, văru de sânge și anume Anglia și le dă americanilor ”o coasă la gioale” prin declarația secretarului britanic al apărării Ben Wallace, care spune că,  parafrazez : din acest moment, după Afganistan, hotărârea Occidentului este acum percepută drept slabă de către adversarii acestuia. Nu degeaba i se mai spune Angliei, ”vicleanul Albion” …

Ei bine, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, nu putea pierde acest moment, pentru a atrage atenția Ucrainei, că în contextul retragerii americane din Afganistan și miliardelor de dolari aruncate pe apa sâmbetei de americani cu acest război, punctul de sprijin al Ucrainei se cam clatină și remarcă ironic faptul că, în pofida evidenței, în continuare, ”Kievul serveşte slugarnic interesele şefilor săi din străinătate, străduindu-se să intre în NATO” (declarație dată de Nikolai Patrușev pentru ziarul IZVESTIA). Ca să răsucească și mai tare cuțitul în rană, acesta se întreabă retoric dacă : ”a fost regimul pro-american de la Kabul salvat de faptul că Afganistanul avea statutul de principal al aliat al SUA în afara NATO?”, răspunsul pe care îl știm cu toții este că, nu a fost salvat. Mai continuă oficialul rus expunerea spunând că afganii au fost lăsați în voia sorții și că : ”O situaţie similară îi aşteaptă pe susţinătorii opţiunii americane în Ucraina”.

Ce să înțelegem de aici? Că Rusia își revendică pe față, în mod direct și nemijlocit suveranitatea asupra Ucrainei ? Mie afirmația asta în traducere liberă îmi sună cam așa : ”Americanilor, dacă nu încetați să băgați bățul prin gard la ucrainieni va fi un război pe care o să-l pierdeți la fel de rușinos ca pe cel din Afganistan”. Și față de ucrainieni : ”Ucrainienilor, vedeți că noi le rupem fâșu /la americani/ și voi tot cu noi rămâneți și nu o să vă placă. Deci, stați cuminți!”. Cam așa s-ar traduce ! Ei bine, Rusia în ruptul capului nu ar fi putut să-și ascundă bucuria având în vedere că și ei și-au luat-o în Afganistan … dar parcă nu chiar la fel de patetic. Retragerea URSS din Afganistan a durat din 15 mai 1988 până în 15 februarie 1989, față de americanii care văd că se retrag din Afganistan ca flâmânzii care fug spre cantina săracilor. Zici că se dau plasme și Iphone-uri gratis la mall în Centrall Park.

Oricum, situația din Afganistan a întărit hegemoia Rusiei în est – de parcă mai era nevoie – și eu nu mă gândesc doar la ucrainieni, mă gândesc și la noi. Atâta timp cât  ne-au vândut toate stricăciunile de fier vechi, cât durează să ne abandoneze ? Foarte puțin …

Bine măcar că Dobi a primit o șapcă de la Donald Trump, să nu-l plouă în gât. Dacă nu avea șapca de la Trump, îi punea Dumnezeu o țiglă!

În asentimentul nesiguranței insuflată de NATO, în lumina ultimelor evenimente vine și agenția REUTERS care spune că : ”Remarcile lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, ar putea stârni în rândul unor politicieni occidentali temeri că state adversare precum Rusia sau China ar putea căpăta curaj să testeze în altă parte determinarea Occidentului după ce au văzut spectaculoasa înfrângere a acestuia în Afganistan”.

Noi mai avem ceva industrie de război și ceva armată autohtonă ? Întreb, ”dăcât”!

Bogdan Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published.