EDE ERDELY, junghiu’ la coaste și siropul USR-ist de tuse

Primarul Brașovului, într-o efuziune de incompetență ne anunță că …

Primăria Brașov evaluează terenul la 170.000 de lei, iar ANAF, la 490.000 de lei. Bașca omu’ de afaceri plătește 490.000 de lei și tot el este numit speculant ! Rațiunea a intrat în întuneric ! 

… vis a vis de doctrina și filozofia progresistă, mă mir că nu naționalizează terenul omului!?? 

         Abordez și eu un subiect al Brașovului destul de discutat zilele acestea, însă în legătura cu care, s-a omis a se discuta niște aspecte. Și anume este vorba despre omul de afaceri Ede Erdely care a cumpărat o stradă în cartierul Tractoru nou.  Este de notorietate faptul ca, domnul Erdely mai deține câteva blocuri – nefinalizate încă – în zonă. Practic este impropriu spus ”și-a cumpărat stradă”, omul de afaceri a cumpărat un teren la licitație, situat în cartierul Tractoru, zona nouă, pe strada Emanoil Bernfeld, acesta fiind achiziționat prin participarea la o licitație organizată de ANAF. Declarația domnului Erdely vis a vis de afacerea cu pricina a fost :  ”Am cumpărat pentru că se învecinează cu noi, iar dacă lua altcineva putea să facă orice altceva. Pot să îl amenajez eu, pot să îl donez Primăriei, pot să îl amenajez cu ceilalți proprietari din zonă” – Bizz Brașov. Ei bine, de aici s-a declanșat un adevărat jihad. De la calificative gen : ”și-a tras stradă”, ”aroganță” și ”caracter speculativ”, până la amenințări – din partea administrației USR – cu spectrul exproprierii, pe motiv că zona ar ușura accesul la anumite facilități publice, cum ar fi accesul la o grădiniță, etc …

         În primul rând, la revoluția din 1989 am strigat cu toții ”jos comunismul”, după care în 2014, vine #rezist/alias USR și strigă din nou ”jos comunismul”, pentru ca acuma, corifeii usr-iști ai Brașovului, în frunte cu primarul Alen Coliban, strigă ”expropriere”. Păi să ne înțelegem, într-un stat capitalist, democratic, care funcționează după principiile economiei de piață, dreptul de proprietate nu ar trebui să fie sfănt? Omul a participat la o licitație, licitație organizată de ANAF nu de vreo agenție imobiliară de chioșc și a cumpărat în mod legal acest teren.

         Faptul că este vorba despre accesul la o grădiniță …, Asta cu grădinița impresionează foarte tare, adică : ”Dom’ne copiii !”, dar hai să nu mai fim populiști, copiii de 3,4 și 5 ani, nu vin singuri la grădiniță prin nămeți, viscol și furtună. Ei sunt aduși de părinți cu mașini personale, taxiuri, unii chiar cu limuzine, care ar putea ocoli, deci nu cred că este firesc să expropriezi pe cineva, doar ca să nu se ”gripeze” limuzina și orgoliul altcuiva.

         Primăria la rândul său putea să participe la licitație! Faptul că propria sa evaluare a spus că prețul este prea mare, nu este problema mea, care am achiziționat în mod legal acest teren. Dacă este adevărat că s-ar bloca accesul la anumite facilități, primăria nu are decât să construiască alt drum. Înainte de a vorbi despre expropriere, întâi trebuie văzut dacă există vreo altă cale de acces, dacă nu, atunci să se analizeze posibilitatea creeării unui alt drum de acces și doar dacă nu există absolut nici o posibilitate de acest gen s-ar putea vorbi despre expropriere. În nici un caz, într-un stat democratic nu exproprierea ”a priori” este soluția. Și pentru că am ajuns să vorbim despre expropriere, raportat la articolul 44 aliniatul 3 din Constituție, aceasta nu se poate face decât cu justă și prealabilă despăgubire.  Constituția României : ”Dreptul de proprietate privată ARTICOLUL 44 (alin. 3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.” Deci ”dreaptă și prealabilă despăgubire”, înseamnă un preț corect, just și plătibil înainte de orice. Păi ce poate fi mai corect decât o evaluare făcută de către ANAF, instituție care – printre altele – are ca obiect de activitate acest tip de evaluări. Să-mi fie cu iertăciune, dar evaluarea primăriei prea puțin contează și nu se încadrează nici pe departe la ”dreaptă și prealabilă despăgubire”. Nu mai spunem de faptul că, acest teren este intrat în circuitul comerțului liber, circuit care nu poate fi oprit decât de către o instanță de judecată printr-o sentință definitivă și irevocabilă. Constituția României la articolul 45, spune că:
”Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate.” Inclusiv vânzarea și cumpărarea de terenuri, reprezintă activități economice care nu pot fi îngrădite sau cenzurate de primărie. Primarul Brașovului, într-o efuziune de incompetență ne anunță că ”
De asemenea, avem şi posibilitatea exproprierii pe cazul de utilitate publică la valoarea rezultată din evaluare, undeva la un sfert, o treime din preţul solicitat la licitaţie”, Alen Coliban pentru STIRILE PRO-TV / 07-02-2022. Tinem sa precizam faptul că exproprierea nu se face la pretul stabilit de primarie care este cert pe o poziție de forță ci se face la un preț just.

Și mai avem o nelămurire, de ce evaluările a două instituții publice sunt atât de diferite, de unde această lipsă de consecvență și anume Primăria Brașov evaluează terenul la 170.000 de lei, iar ANAF evaluează același teren la 490.000 de lei. Bașca omu de afaceri plătește 490.000 de lei și tot el este numit speculant! Rațiunea a intrat în întuneric !

Dar nu ne mai miră nimic. Ba da! Ne miră un singur lucru, și anume : conform declarațiilor publice și efuziunii unor membrii USR, vis a vis de doctrina și filozofia progresistă, mă mir că nu naționalizează terenul omului.

Cert este că deocamdată, e drept că terenul ”stă” primăriei ca junghiu-n coaste, însă ”stă” în mod legal.

 

   Bogdan Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published.